Oplichting door opleidingsinstituten

Oplichting door opleidingsinstituten

Gisteren (maandag 5 augustus 2019) was in het nieuws ( zie de link: https://www.rtlnieuws.nl/onderzoek/artikel/4801576/opleidingen-studie-ncoi-capabel-loi-benadelen-cursisten-algemene) dat diverse grote private onderwijsinstellingen bij het tussentijds beëindigen van de opleiding door de cursist, hoge afkoopsommen in rekening brengen. Terecht wordt door RTL Nieuws opgemerkt dat dit in vele gevallen ten onrechte is.

Algemene voorwaarden venietigbaar

De regel die in de algemene voorwaarden wordt opgenomen dat een groot deel van de resterende cursuskosten “gewoon voldaan” moeten worden, is zogenaamde onredelijk bezwarend. Dit betekent dat de cursist simpelweg tegen het opleidingsinstituut had kunnen zeggen: “ik betaal de annuleringskosten niet want ik vernietig hierbij de regel zoals opgenomen in de algemene voorwaarde”.  Ook voor de cursisten die toch onder druk hebben betaald, is er nog geen man over boord. De betaling kan ongedaan worden gemaakt door de regel alsnog te vernietigen, waarna het betaalde bedrag als onverschuldigd betaald kan worden teruggevorderd.

Uiteindelijk zal het opleidingsinstituut hard moeten kunnen maken welke kosten (schade) er geleden worden door het tussentijds beëindigen en waarom dit bedrag redelijk is. Dat is het bedrag dat eventueel wel terecht in rekening gebracht kan worden. Niet minder, maar zeker niet meer.

Hoe verder?

Bent u ook “slachtoffer” van deze praktijken? U zult dan contact op kunnen nemen met het opleidingsinstituut en aanspraak maken op terugbetaling van hetgeen u reeds heeft betaald. Wordt u zelf benaderd en gesommeerd tot betaling van hoge afkoopsommen? Laat dan weten dat u zich op de vernietigbaarheid van de algemene voorwaarden beroept. Hulp nodig? Neem gerust contact op met DeN advocaten. Wij helpen u graag verder.

Geschreven door: Erik Doornbos

Deel dit:
Twitter
LinkedIn